Fotobespreking Thema Lange sluitertijd, 10 minuten van…, foto’s clubuitje Atletiek Vereniging Hylas

Datum: 04-nov-2019 om 19:45

Dit betreft een besloten Club activiteit
Op deze avond worden de door leden ingebrachte thema foto’s besproken.
Daarnaast worden per deelnemer 2 foto’s besproken die gemaakt zijn tijdens het clubuitje naar Atletiek Vereniging Hylas.
Ook is er op deze avond tijd ingeruimd voor een ’10-minuten van…’ presentatie. Dit keer verzorgt door Edward Ooijevaar
Natuurlijk wordt ook de kettingfoto besproken en wordt de doos overgedragen.

Alle foto’s aanleveren via insturen@fotoclub-koedijk.nl. Het uiterste inlevermoment is de donderdag voor de activiteit.

Onderstaande tekst geeft uitleg over het fotograferen met lange sluitertijden

Binnen de fotografie spreken we vaak over de belichtingsdriehoek. We hebben het dan over de sluitertijd, diafragma en ISO.

In dit stuk wil ik daar alleen de sluitertijd uit kiezen en dan met name het werken met lange sluitertijden. Er wordt dan ook veel gesproken over ‘long exposure’. Lange sluitertijden kan je gebruiken wanneer de lichtomstandigheden slecht zijn en je de ISO waarde niet wil verhogen.

Lange sluitertijden worden ook gebruikt bij landschap, steden en nacht fotografie. Bij de laatste is er in de meeste gevallen heel weinig licht en zijn belichtingen van enkele seconden tot soms wel minuten vereist om een goed belichte foto te krijgen.

Ook overdag kan er gekozen worden voor een langere sluitertijd. Wil je in een landschap een grote scherpte diepte bereiken dan is een langere sluitertijd noodzakelijk. Ook kan je voor een langere sluitertijd kiezen als je een beweging in je beeld wil opnemen. Denk aan de branding aan de kust. Deze kan je wat melkachtig weergeven als je de foto maakt met een sluitertijd van 1 tot enkele seconden. Ook watervallen geven een heel ander beeld als deze met een lange sluitertijd gefotografeerd worden. De waterval wordt dan op de foto vastgelegd als een soort sluier. Hoe langzamer de sluitertijd hoe melkachtiger het water wordt weergegeven.

In een landschap is het soms ook mooi om de wolken als een veeg aan de hemel weer te geven. Ook dan zal je (afhankelijk van de windsnelheid) een belichting moeten gebruiken van soms wel een 10-tal seconden. Ook hier geldt weer, hoe langer de sluitertijd hoe meer de wolken uit elkaar getrokken worden.

Wil je overdag met veel zonlicht een lange sluitertijd gebruiken dan is dit vaak niet mogelijk zonder gebruik van filters. In dit geval ND of grijsfilters. Deze zijn in diverse sterktes te verkrijgen. De sterkste versies worden ook wel ‘little stopper’ en ‘big stopper’ genoemd. De laatste houdt wel 10 stops licht tegen waardoor een belichting van ongeveer 30 seconden overdag mogelijk wordt.

Een bijkomend voordeel bij het toepassen van zeer lange sluitertijden is ook dat alles wat door het beeld heen beweegt tijdens het maken van een foto niet wordt vastgelegd. Dus wil je een keer een plein in een stad vastleggen zonder mensen gebruik dan een sluitertijd van bijvoorbeeld 20 seconden en alleen de personen die tijdens die 20 seconden stil blijven staan worden vastgelegd.

Het mag duidelijk zijn dat het gebruik van een statief bij het toepassen van lange sluitertijden een must is! Zonder gebruik zijn scherpe foto’s niet mogelijk.